lakВ днешно време при извършването на ремонтни дейности се изисква от нас да положим лак и масло върху дървото, така че то да получи красива визия и здравина. Вместо да възложим тази задача на бояджии можем да се справим и сами, като това става сравнително лесно. Имайте предвид, че майсторите взимат двойно по-скъпо, отколкото струват самите материали.

С лаковете и маслата за дърво може да намажете стени, подови настилки, рамки за прозорци, мебели и други. Основната цел е освежаване на дървения материал и придаване на доза очарование. Полагането на лак има и защитна функция, като е възможно добавянето на цветен акцент. На пазара има голям избор от продукти в различни ефектни тонове и багри.

Тук е добре да изброим четирите компонента, от които се състоят лакове и масла за дърво. Притежават разтварящо и свързващо вещество, разредите и пигменти. Съществуват и няколко вида лакове произвеждащи се без пигменти. Гореизброените компоненти има точно определени задачи, а именно:

  • Свързващите вещества имат за цел да свържат пигмента с основата, самите те са безцветни, като именно пигментите доставят боята и придават на различните повърхности желаната от вас визия.
  • Разредителите съхраняват пигментите и свързващото вещество в течно състояние, а след обработка имат грижата цвета да остане сух и здрав.
  • Разликата при средствата за мазане на дърво е, че едни са разтворими, докато други имат съдържание на разтварящо вещество. Имената на мазилата се определят по външния им вид, като ние познаваме безцветни лакове, лакове за прозорци, златно-бронзови лакове и други.

Дървените подове са изключително красиви и ние трябва да се грижим за тяхното отлично състояние. За да избегнете грозните петна, които често се появяват обработете дървото с масло за дърво и го запечатайте. Нанасянето му върху пода спомага за получаването на здрав, издръжлив и най-важното водоустойчив слой.

Съществува и специално масло за поддръжка на твърдо дърво, което може да намерите в търговските вериги. То комбинира маслото и восъка, за да подхрани и освежи старите мебели и да ги запечата в един красив завършек. Според това каква повърхност ще мажете може да селектирате вида лак или масло за дървен материал.

dilyanrankРемонт на домадървен материал,лак за дърво,масло за дърво
В днешно време при извършването на ремонтни дейности се изисква от нас да положим лак и масло върху дървото, така че то да получи красива визия и здравина. Вместо да възложим тази задача на бояджии можем да се справим и сами, като това става сравнително лесно. Имайте предвид, че...