Как да използвате пистолет за боядисване

Когато боядисвате дома си, е важно да изберете пистолет за боядисване с подходящ размер на дюзата за материалите, които използвате. По-големите дюзи са най-подходящи за по-тежки бои, като например грундове. Диапазонът на размерите на дюзите обикновено е от 1,0 до 2,2 мм. Въпреки че бояджиите рядко използват по-големите дюзи, те могат да изберат по-малки накрайници за по-тънки материали. По-малките дюзи често са по-добри за безцветни лакове или по-тънки бои. 

Пръскачка без въздух

Използването на пистолет за боядисване с безвъздушна пръскачка изисква известна практика. Важно е да разполагате с подходящи предпазни средства, като например качулка и маска. Също така е важно пистолетът да се държи на няколко сантиметра от повърхността, която се боядисва. Това ще ви помогне да държите пистолета безопасно и да контролирате налягането, което той изхвърля. Добре е да използвате застъпващи се ивици боя.

Пръскачките без въздух могат да бъдат скъпи инструменти, затова много хора избират да ги наемат, вместо да ги купуват. Винаги искайте подробни инструкции, преди да наемете пистолет за пръскане, и не забравяйте да го почиствате правилно след употреба.

Пневматична пръскачка

Когато работите с пистолет за боядисване с пневматична пръскачка, трябва да се уверите, че разполагате с добро количество боя. Този инструмент се доставя с чаша, която зареждате на около 2/3 с боя. След като заредите чашата, застопорете я здраво върху пръскачката. След това я дръжте на около 5 до 10см от повърхността, която боядисвате. Дръжте пръскачката под ъгъл от пет до десет сантиментра и я движете с махащи движения. Ако никога не сте използвали пистолет за боядисване с пръскачка, може би е най-добре да се упражните да държите и размахвате пръскачката, преди да я използвате.

Друго съображение при използването на пръскачка за боя е нейният накрайник. Съществуват различни накрайници за различни повърхности. Пръскачката за боя, която има широк накрайник, ще осигури по-добро покритие от тази, която използва по-малък накрайник.

HVLP пръскачка

Независимо дали боядисвате или довършвате мебели, HVLP пръскачката може да направи работата ви по-лесна и по-ефективна. Този тип пистолет за пръскане нанася голямо разнообразие от течности с минимално почистване. Въпреки че много професионални HVLP пръскачки изискват отделен компресор, собственикът на дома може да закупи уред „направи си сам“ с вградена турбина.

Основната характеристика на пистолета за пръскане HVLP е способността му да разпръсква боята. Налягането на въздуха изтласква боята през цевта и в чашката за боя. Това разпръскване ви позволява да регулирате гъстотата на разпръскване на боята. Пистолетът за пръскане е снабден с регулируеми дюзи, така че можете да настроите точно налягането, от което се нуждаете, за да постигнете равномерно и красиво покритие.

Ръчна пръскачка

Ръчната пръскачка за боядисване е чудесен инструмент за боядисване на малки повърхности като шкафове и мебели. Нейният лек и мощен двигател позволява равномерно и прецизно пръскане. Тя се предлага и с шест различни накрайника за пръскане и е съвместима с бои на водна и маслена основа. Ръчната пръскачка е лесна за използване и е идеална за собственици на жилища, които тепърва започват работа.

Те обикновено има две настройки на мощността: висока и ниска. Схемата на пръскане може да бъде вертикална или кръгова. Позволява да регулирате мощността, така че да отговаря на нуждите ви за боядисване. Тънките течности се нуждаят от малко налягане, за да се пръскат, а твърде голямата мощност ще доведе до загуба на боя. За разлика от тях, по-гъстите и плътни среди изискват висока мощност, за да се предотврати разливането на боя от пистолета.

http://stroej.com/wp-content/uploads/2022/11/kak-da-izpolzvate-pistolet-za-boiadisvane-1024x682.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2022/11/kak-da-izpolzvate-pistolet-za-boiadisvane-300x300.jpgdilyanrankРемонт на дома
Когато боядисвате дома си, е важно да изберете пистолет за боядисване с подходящ размер на дюзата за материалите, които използвате. По-големите дюзи са най-подходящи за по-тежки бои, като например грундове. Диапазонът на размерите на дюзите обикновено е от 1,0 до 2,2 мм. Въпреки че бояджиите рядко използват по-големите дюзи,...