Ремонт на плоски покриви с течна настилка – особености и предимстваПри ремонт на плоски покриви се използват различни видове гъвкави мембрани, някои от които се полагат в течна форма. Саморазливните течни покривни настилки станаха доста популярни в последните години. Сред безспорните им предимства са устойчивост на износване, високо качество, устойчивост на механични натоварвания и деформации, както и достъпна цена.

За жалост, както всяко друго покривно покритие, течният покрив може също да излезе от строя. На повърхността му могат да се появят мехурчета, пукнатини, разрези и кухини. Освен това нуждата от бърз ремонт на течен покрив може да възникне не само след няколко години експлоатация, но и почти веднага след полагането на настилката. За щастие ремонтните работи с използване на течна гума почти винаги отнемат минимум време и финансови разходи.

Как се извършва ремонт на течен покрив?

Като начало си струва да отбележим необходимостта от редовна проверка на покрива за дефекти. Това правило важи за всеки тип покрив и плоските покриви не правят изключение. Колкото по-рано откриете дефект, толкова по-малко време, усилия и пари ще са необходими за отстраняването му.

Във всеки случай, повечето от проблемите могат да бъдат решени в най-кратки срокове. Така например, ако на повърхността на покритието се появят мехури, пълни с вода или въздух, можете да ги пробиете с игла и да освободите съдържанието, като го търкаляте към основата с ролка – дупката от иглата се затваря почти моментално.

Ако в периода на експлоатация на покрива се установят участъци с недостатъчна дебелина, ремонтът се състои в нанасянето на втори слой течен рубероид. Ремонтираната зона трябва първо да бъде добре почистена и изсушена, след което полимерът се нанася в такъв слой, че дебелината на целия покрив да стане еднаква и да отговаря на необходимите изисквания.

На повърхността на течния покрив могат да се появят и големи дефекти – широки и дълбоки прорези или разкъсвания поради частично разрушаване на основата. Обикновено в такива ситуации технологията на ремонтните работи повтаря технологията на инсталиране на нова покривна настилка, единствената разлика е, че ремонтните дейности се извършват локално – на мястото на повредата.

Към същинската част на ремонта се пристъпва, когато основата е реставрирана, почистена и грундирана. Ако първоначално покритието е нанесено чрез пръскане, тогава ще бъде напълно възможно ремонтните работи да се извършат ръчно, което ще отнеме минимум време.

Течната гума често се използва не само при ремонт на плоски покриви, а и на други видове, както и по време на реставрационни работи. В такива случаи неповредените участъци от покрива остават непокътнати, а само тези, които се нуждаят от възстановяване, се покриват с течна гума.

С този материал могат да работят предимно професионалисти. Майсторите на покриви, които ремонтират съоръженията на жилищни блокове и обществени сгради, притежават не само експертните познания и опит за правилното му полагане, но и необходимата професионална техника.

Цената на един такъв ремонт ще варира в зависимост от площта, засегната от увреждане, както и от броя и вида на операциите, предшестващи полагането на течната настилка. От значение за крайната цена е видът на използвания материал и по-точно неговото качество. Утвърдените строителни фирми не правят компромис с качеството на материалите, които използват, защото само така могат да предоставят на клиента гаранция за качеството на извършената работа.

http://stroej.com/wp-content/uploads/2023/02/Remont-na-ploski-pokrivi-s-techna-nastilka-osobenosti-i-predimstva-1.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2023/02/Remont-na-ploski-pokrivi-s-techna-nastilka-osobenosti-i-predimstva-1-300x300.jpgdilyanrankРемонт на покриви
При ремонт на плоски покриви се използват различни видове гъвкави мембрани, някои от които се полагат в течна форма. Саморазливните течни покривни настилки станаха доста популярни в последните години. Сред безспорните им предимства са устойчивост на износване, високо качество, устойчивост на механични натоварвания и деформации, както и достъпна цена. За...