Материали използвани за изолация на автоматични вратиВратата е основният компонент на системата за сигурност на гаража. Колкото по-здрава и надеждна е тя, толкова по-защитен е автомобилът ви от посегателства. Понякога, за да защитят гаражното пространство, собствениците на автомобили инсталират противопожарни врати, чиято цена е много по-висока от тази на конвенционалните гаражни съоръжения.

Често в гаражите се организират работилници за поддръжка и ремонт на автомобили, както и за други занаятчийски работи. В този случай въпросът с изолацията на входа е изключително важен, тъй като през него излиза най-голямото количество топлина.

Топлоизолацията прави температурната разлика плавна, което спомага за намаляване на вероятността от кондензация. Монтирането на автоматични врати прави гаража по-функционален, а изолацията удължава живота на металните конструкции, като същевременно предотвратява образуването на мухъл и влага в помещението.

Кой материал да изберете?

Изолацията подобрява контрола на автоматичните гаражни врати, тъй като при силен студ някои електронни елементи се повреждат. Съществуват няколко начина да изолирате вратата, като всеки от тях включва използването на определен материал.

Най-разпространените термо-изолационни покрития са:

  • Стиропор;
  • Минерална вата;
  • Полиуретанова пяна;
  • Пеноизол;
  • Експандиран полистирол.

Най-често за изолация на автоматични врати се използва пенопласт. Добрите фирми производители на такива съоръжения го използват защото е лек, устойчив на механични натоварвания, има добри топлоизолационни свойства и не плесенясва.

Минералната изолация, от друга страна, се предлага под формата на влакнести платна. Този изолационен материал е индустриално произведен от силикатни стопилки, които служат като синтетично свързващо вещество.

Полиуретановата пяна е най-издръжливият от изброените материали. Нанася се чрез пръскане, което гарантира липсата на кухини. Предпазва механизма за автоматично задвижване от замръзване дори при силни студове.

Пеноизолът е лека, пожароустойчива пластмаса. Поради последното му свойство, този материал се използва за изолация на промишлени помещения и жилищни сгради. Той е по-скъп от другите топлоизолационни покрития.

Експандираният полистирол е лек и практически не провежда топлина. Като изолатор е доста удобен при инсталирането на автоматични порти. Има достатъчна граница на безопасност и висока степен на защита срещу биологични фактори на разрушаване и корозия. Предлага се в екструдирана, пресована или непресована форма.

Процедура по изолация на гаражни врати

Процедурата по топлоизолация може да започне веднага след инсталирането и настройването на автоматичната врата. Порядъкът на дейностите и изборът на метода на работа зависят от вида на използваните материали. Топлоизолационният материал се нанася върху цялата повърхност на вратата или само върху отделни нейни части.

За да бъде изолацията ефективна и да издържи много години, към процеса трябва да се подхожда отговорно и да се изпълни професионално. Тази операция е също толкова важна, колкото е свързването на автоматиката. Преди нанасяне на материала върху металните части на конструкцията, те първо се проверяват за корозия, почистват се и се третират с антикорозионни съединения.

Ако като изолационен материал се използва пенопласт или минерална вата, първо се прави обрешетка. За производството на обрешетката се използват дървени летви, които се фиксират с монтажно лепило или самонарезни винтове. Летвите служат като носеща рамка за изолационната мембрана и я защитават от механични повреди

За да си спестите тези допълнителни процедури, както и финансови средства, по-разумно е да закупите гаражна врата с фабрично положена термо изолация от IronFence. Съвременният пазар и конкретната фирма предлагат огромен брой качествени и дори бюджетни решения.

http://stroej.com/wp-content/uploads/2023/04/avtomatichni-vrati.pnghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2023/04/avtomatichni-vrati-300x300.pngdilyanrankЗа дома
Вратата е основният компонент на системата за сигурност на гаража. Колкото по-здрава и надеждна е тя, толкова по-защитен е автомобилът ви от посегателства. Понякога, за да защитят гаражното пространство, собствениците на автомобили инсталират противопожарни врати, чиято цена е много по-висока от тази на конвенционалните гаражни съоръжения. Често в гаражите се...