От какво са направени латексовите матрациЛатексовите матраци се произвеждат от естествения продукт латекс, който се добива от определен вид каучуково дърво и намира широко приложение в най-различни области. Той служи за изработка и на много еластично и здраво облекло за специфични цели, за ръкавици, ластици и презервативи, но основното и най-мащабното приложение е за изработката на матраци и възглавници. Самият материал латекс е доста различен на вид първоначално, преди да бъде преработен и да се ползва за матраци и възглавници. В самото начало той е млечнобял сок, но как се преобразява на перфектния матрак за релакс ще разберем в следващите редове.

Началото на латексовите матраци – каучуковото дърво

Каучуковото дърво, от което се добива латексът може да бъде открито в доста и различни тропически райони по целия свят. Сокът, който произвежда това дърво има съдържание на латекс като основно за производството на латекс се ползват плантации в Азия. Каучуковите дървета, без които нямаше как да има качествени матраци от латекс, се отглеждат изключително внимателно, за да растат все нови дървета, за да се осигури производството на латекс. Това е дълъг и сложен процес, защото са нужни повече от 6 години докато едно каучуково дърво може да дава сок, но то може да живее и над 100 години.

Извличането на латекс / сок за матраци от дървото

За да потече сок / латекс от каучуковото дърво се прави разрез или се отделя част от кората и се събира в специални съдове. В продължение на 6 часа след това дървото отделя сок и спира като още на следващия ден може отново да се повтори процедурата.

Колко латекс е нужен за изработката на един матрак?

За изработката на един матрак е нужно наистина много голямо количество латекс, но все пак важното е, че латекса се добива от каучуковото дърво, без то се унищожава и без да се замърсява околната среда за разлика от производствените процеси на останалите видове матраци. За да се произведе един латексов матрак за спалня е нужен един цял ден събиране на латекс от почти 50 декара с каучукови дървета.

Трябва да знаете, че тази процедура не вреди на околната среда, дори много й помага като тези дървета, от които е добит латекс за голям матрак за спалня, ще пречистят въздуха от почти 150 тона въглероден диоксид в рамките на година. Освен това по този начин се създава огромно количество работна ръка на места където безработицата е много голяма. Производството на латексови матраци допринася за благото на цялата планета, а като резултат получаваме висококачествени матраци за чуден сън.

Как от течния латекс от каучуковите дървета се правят матраци?

Доста странно изглежда на пръв поглед от сок от дърво да направиш матрак и все пак е напълно възможно благодарение на специална обработка чрез различни методи, която преобразува латексовото мляко в страхотен дунапрен за матраци.

Производството на латекс за матраци е много иновативно и оптимално автоматизирано като в началото латексната формула се комбинира със сгъстен въздух, за да се получи определена пяна. След като пяната добие определена плътност, в нея се инжектират много малки въздушни балончета, на които се дължи отворената клетъчна структура на матраците от латекс. Те дават нужната циркулация на въздуха в сърцевината на матрака и са гаранция за оптимална температура.

Когато латексовата пяна е приготвена, даден робот я разстила в определена форма като има характерните отвори в зависимост от модела и конкретните зони на комфорт на матраците. После следва вулканизиране или изпичане като по-големите дупки правят матрака по-мек. Латексовият матрак се вади и измива добре, след което се изсушава. Измерват се спецификите на матрака като твърдост и плътност и се прави визуален контрол за детайлите и вида. След като качеството е проверено, матраците отиват в складове за опаковане и съхранение.

Латексовите матраци имат нещо безценно, което другите видове матраци нямат и това е латексът – естествен материал от сока на каучуковите дървета. Предимствата на този вид матраци са наистина много, но уникалния комфорт, който ви дава когато си легнете е несравним.

http://stroej.com/wp-content/uploads/2023/04/Ot-kakvo-sa-napraveni-lateksovite-matratsi.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2023/04/Ot-kakvo-sa-napraveni-lateksovite-matratsi-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Латексовите матраци се произвеждат от естествения продукт латекс, който се добива от определен вид каучуково дърво и намира широко приложение в най-различни области. Той служи за изработка и на много еластично и здраво облекло за специфични цели, за ръкавици, ластици и презервативи, но основното и най-мащабното приложение е за...