чилърДоколко е важна климатизацията на една сграда?

България е страна с умерен климат. У нас има няколко много студени месеца (максимум 2-3) и също толкова, през които температурите надвишават 30˚С, през останалата част от годината климатът е изключително благоприятен, така че повечето сгради да не се нуждаят нито отопление, нито от допълнително охлаждане. Една проста сметка, обаче показва, че всъщност тези няколко месеца представляват половината от една календарна година, а това е достатъчно основание сградите у нас да се нуждаят от климатизация.

Климатизацията на една сграда е задължителен компонент от нейното функциониране и към него се проявява особено внимание, особено когато тази сграда е с особено предназначение. Промишлените, производствените и административните сгради не могат без професионално изградена климатична система, като същото се отнася и за сданията със социална функция, като училища, болници, хотели и др.

Климатичната инсталация в една сграда е изключително важна, тъй като тя осигурява оптимални условия за живот – отопление през зимата и охлаждане на помещенията през горещите дни от годината. Казано по-просто: климатизацията прави една сграда обитаема и престоя в нея възможен през онези 6 месеца, които са твърде студени или прекалено горещи.

Каква част от сградната климатизация заемат чилърните системи?

Чилърите са част от климатичните системи, на които се отрежда все по-голяма роля. Те са едно ефективно решение, когато се търси алтернатива на конвенционалните методи за климатизация и са част от системите, насочени към експлоатацията на възобновяеми енергийни ресурси. Чилърите, както се подразбира от тяхното наименование са предимно системи за охлаждане, но голяма част от тях се използват ефективно и като отоплителни системи.

Какво е предимството на чилърите?

Чилърите, като механизъм на действие са вид термопомпени системи, а като принцип на работа спокойно могат да бъдат причислени към хладилните машини. Сред основните предимства на чилърните системи е техният широк диапазон на мощност при студопроизводството, като в зависимост от нуждите на една сграда могат да се използват модели, консумиращи едва няколко киловата или огромни машини с мощност от няколко хиляди киловата.

Както вече споменахме, един чилър може да използва термопомпен режим на работа, което ги прави ефективни при отопление на сградите през преходните сезони – пролет/есен. Те, също така могат да се използват в някои приложения, като част от отоплителната система на сградата през най-студения период от годината. Внедряването на една чилърна система може сериозно да намали енергийните разходи за отопление, което е и причината, точно този тип климатични системи да навлизат все по-широко в съвременния живот.

Кои са основните групи чилъри?

Този тип машини може да има различно изпълнение на конструкцията, като според вида на охлаждащия цикъл, който използват, те се разделят на два основни типа – абсорбационни и компресорни. Практиката показва, че по-предпочитан и използван тип са компресорните чилъри. Според изпълнението на тяхната конструкция, чилърите също биват класифицирани, като моноблок или модели с изнесен кондензатор.

При моноблок чилърите кондензаторът е вграден в самата машина, която като типичен хладилник съдържа в себе си всички компоненти, необходими за осигуряване на хладилен режим на работа. Това са: компресор, кондензатор, изпарител, спирателна арматура, автоматика и елементи за защита. Моноблок чилърите са по-ефективни при битова климатизация или при охлаждане на по-малка сградна площ.

При моделите с изнесен кондензатор тялото на самия чилър се позиционира в обособено вътрешно помещение на сградата, докато кондензаторът бива монтиран на открито. Свободният достъп до тялото на чилъра и сравнително постоянната температура на околния въздух правят обслужването значително по-лесно, а работата на самата система – много по-ефективна и сигурна. Този тип климатични системи са отлично решение за големи сгради, като промишлени и производствени предприятия, където енергийната ефективност на климатичната система е от особена важност.

Чилърните системи са придружени от различни допълнителни компоненти, които варират при различните разновидности, но в общи линии това са: антивибрационни опори, предназначени да намалят разпространението на вибрации и да редуцират нивото на шума, а също и защитна решетка за топлообменника, модул за дистанционно управление, манометри за ниско и високо налягане, таймер за автоматично включване и настройка и други.

 

http://stroej.com/wp-content/uploads/2015/11/chilar-1024x768.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2015/11/chilar-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Доколко е важна климатизацията на една сграда? България е страна с умерен климат. У нас има няколко много студени месеца (максимум 2-3) и също толкова, през които температурите надвишават 30˚С, през останалата част от годината климатът е изключително благоприятен, така че повечето сгради да не се нуждаят нито отопление, нито...