Всички истински строители са наясно, че професията им предразполага към определени рискове за здравето. Това идва да рече, че работещите са задължени да използват специална екипировка, която да им гарантира пълна защита при изпълнение на служебния си дълг. В тази статия ще споменем средствата за безопасност от първостепенна важност за строителството.

Много често в строителството се налага да се работи на високо. Ако се занимавате с ремонт на покриви например, то вие имате постоянен досег до височини и то много сериозни. Същото важи за алпинистите полагащи фасадна топлоизолация за домовете ни. Прочете какво използват всички те в следващите няколко реда:

  1. Аксесоари за предпазване на главата – основното средство за безопасност тук е каската, която предпазва строителните работници от падане на тежки неща върху главата им. Тя гарантира защита и при удряне или падане по глава. Използват се още предпазни очила или маски, последните пазят строителите от вредни хим. елементи, хвърчащи стърготини или увреждане на зрението при работа с определен тип машини.
  1. Работни облекла – последните се избират според длъжността, която заемате. Обикновено това са гащеризони и якета непропускащи влага и са удобни за работниците във всеки сезон. Съществуват и специализирани облекла против огън, които се използват в дадени случаи и професии. Светлоотразителните жилетки пък са задължителни в повечето случаи, за да отличават работещите от всички останали.
  1. Защитни пособия за ръце и крака – един от основните аксесоари тук са ръкавиците, чийто място в строителството е много голямо. Те пазят вашите ръце от наранявания, замърсяване, сняг, студ и всякакви други атмосферни влияния. В наши дни на пазара се намират специални материи, които ни гарантират пълна защита.Може би най-важния елемент при строителната екипировка са обувките. Различните модели се предлагат с метално бомбе, което пази краката на строителите от наранявания в следствие на падане на тежки материали и инструменти. Обувката трябва да е удобна и да позволява лесно и бързо предвижване. Към аксесоарите за крака можем да добавим и наколенки предпазващи ни, когато извършваме работа на колене.

Това са основните средства за безопасност за всеки, който се занимава професионално със строителство. Разбира се, можем да добавим и още някои пособия, но те не са толкова важни, колкото гореизброените.

dilyanrankСтроителствобезопасност,каска,работни облекла
Всички истински строители са наясно, че професията им предразполага към определени рискове за здравето. Това идва да рече, че работещите са задължени да използват специална екипировка, която да им гарантира пълна защита при изпълнение на служебния си дълг. В тази статия ще споменем средствата за безопасност от първостепенна важност...