ограда от метални панаКогато си построим фамилна къща, голямо внимание трябва да обърнем не само на вътрешното оформление и дизайн, но и на прилежащия двор около сградата. Най-добрият начин за ясно маркиране на границата на парцела е ограда, за която можете да избирате от няколко варианта – тя може да бъде изработена от сглобяеми дървени оградни панели, дървени летви, метал, ковано желязо, тухла или камък.

Струва си да обмислите внимателно решението, тъй като оградата ще пази и украсява двора ни за много години напред, така че е най-добре да изберете такава, която е едновременно практична и естетична.

Не само издръжлива, но и красива!

Най-големият проблем при дървените огради е, че те изискват редовна поддръжка, тъй като летвите трябва да бъдат изцяло шлайфани и след това пребоядисвани на всеки 1-2 години. Много хора обаче нямат желание и търпение за тази процедура редовно, затова по принцип оставят дървената ограда и с времето тя вече е нито много красива, нито достатъчно здрава.

Оградата от тухли и камък, макар и много масивна, напълно изолира двора от външния свят, което мнозина вече смятат за прекалено, защото усещането е, като да са затворени в крепост.

Оградите от ковано желязо са много ефектни, но качествената работа е доста скъпа, а и тази ограда има тенденция да ръждясва сравнително лесно, така че също изисква поддръжка.

Металните оградни панели се изработват в предварително определени размери, наречени „пана“. Разбира се, от тях можем да закупим и в няколко цвята, размери и видове. Има някои, при които ламелите са подредени припокрито, но все по-популярни стават панелите с малко място между ламелите, които също са подходящи за достатъчно скриване на двора, като в същото време са напълно ненатрапчиви.

Предимството им е, че са в състояние да скрият двора от любопитни очи и дори могат да бъдат управлявани с растения. Наред с това, металните оградни пана могат да бъдат проектирани според индивидуалните нужди и в техния случай не е нужно да харчим време и енергия за да изпълняват функциите си. Тези елементи не изискват поддръжка, т.е. няма нужда от боядисване, шлайфане или реновиране. Качествените метални оградни пана са устойчиви на валежи, UV радиация, силни бури и тежки студове.

За любителите на природосъобразния живот има възможност за боядисване на металните панели с ефект на дърво. За по артистичните натури, можете да поръчате оградни пана в различни цветове – изборът е огромен.

Закрепването на металните оградни елементи е изключително лесно, благодарение на пластмасовото щракване със самонарезния винт, което означава, че няма да се виждат винтове от външната страна на оградата.

Металните оградни пана могат да се ползва за огради и тераси, дори за парапети на стълби, стенни облицовки, перголи и скриване на кофите за боклук.

Какъвто и тип ограден елемент да изберете, ще имате няколко възможности за оформление – ламелите могат да бъдат в хоризонтално или вертикално положение, и във всякаква плътност. Вие решавате, че искате те да са по-отдалечени, по-близо една до друга или напълно затворени. Това ви позволява да контролирате колко можете да виждате от улицата, за разлика от дървените оградни панели, които са сглобяеми по специфични стандарти.

Научете повече тук: https://ogradnipana.bg/

dilyanrankЗа дома
Когато си построим фамилна къща, голямо внимание трябва да обърнем не само на вътрешното оформление и дизайн, но и на прилежащия двор около сградата. Най-добрият начин за ясно маркиране на границата на парцела е ограда, за която можете да избирате от няколко варианта - тя може да бъде изработена...