Когато поставяме фаянс за банята, обикновено, идеята е тези плочки за баня да предпазят помещението от водата и влагата. Декорацията също е важна и тя добива съществена значимост в банята – това се вижда ясно от бурното развитие на сектора, както и появата на много различни по стил плочки за баня, с най-разнообразни визии и стилове.

В тази статия ще обърнем внимание на добиващия все по-често срещащия се и неостаряващ бароков стил – има го дори в банята, плочки за баня от такъв тип със съответната мебелировка, я правят много луксозна и пищна.

Обикновено свързваме този стил с богатство от орнаменти, детайли и разточителство. Основните плочки за баня от някоя подобна серия са най-често в дюсови цветове в кафяво – бежавата гама, декоративните елементи са тези, които носят отличителните черти на този стил, основните плочки за баня просто ги подчертават.

Поради неговата пищност, ние сме свикнали да свързваме стила барок с златни окраски, орнаменти – това обикновено се наблюдава по мебелировката, по-рядко в подобни плочки за баня, разбира се има и такива варианти, като плочата отляво. В България трудно възприемаме този стил като цяло, свързваме го често с проява на лош вкус или тотална липса на такъв. Тези плочки за баня не вървят задължително с такива барокови орнаменти, както ще видите по-долу, те биха могли да изглеждат и в съвсем друг издържан стил, всичко е въпрос на композиция.

Размерите на подобни плочки за баня най-често са по-големи от традиционните – 30 х 60, 25 х 75, понякога и още по-големи. Тези особености се дължат именно на пищността на този стил – предполагат големи, луксозни помещения, съответно е големи, богато украсени плочки за баня. Това условие рядко се изпълнява, имайки в предвид, че у нас баните обикновено са рамките на 3-4 кв.м.

Да направите банята в стил барок, крие своите рискове – може лесно да се прекали и да не стане добре. Едно е сигурно, изберете ли подобен стил плочки за баня, със сигурност ще избягате от традиционното и може да направите една много красива баня.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/bathroom-tiles-baroque-1024x681.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/bathroom-tiles-baroque-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Когато поставяме фаянс за банята, обикновено, идеята е тези плочки за баня да предпазят помещението от водата и влагата. Декорацията също е важна и тя добива съществена значимост в банята – това се вижда ясно от бурното развитие на сектора, както и появата на много различни по стил плочки...