Въпреки малките си размери, една баня може да “глътне” доста солидна сума при ремонт – плочки за баня, смесители, санитария. Понякога се оказва, че банята има нужда от най-много труд, време и пари, за да придобие желания вид и функционалност. Вниманието, което се обръща на това незначително на пръв поглед помещение се крие във факта, че хората прекарват там голяма част от времето си. Хладните плочки за баня се отразяват благотворно върху душевното равновесие и затова във всеки един момент, бил той приятен, неприятен, труден или досаден, всички ние търсим спасение в банята.

Рано или късно, всяка баня има нужда от основен ремонт. Първото и най-важно нещо е избора на плочки за баня – старите, които стоят по стените от 20 години, отдавна са изгубили своя блясък, а и модата вече е различна. Да, именно модата мотивира много хора да изкъртят старите плочки за баня и да тръгнат на оглед по магазините за фаянс и теракота. Предварителното къртене е една голяма грешка, която правят много голям процент от хората, заели се с ремонт на банята си. Изкъртената баня ( по стените да няма плочки за баня ) вече е неизползваема до момента, в който ремонта завърши напълно. Този момент обаче може да се проточи много във времето, а животът без баня е кошмар за всеки човек.

За да се осъществи ремонта на банята максимално бързо, трябва разумен подход и плануване от начало докрай. Първото е уточняване на дизайна – да се определи какво обзавеждане за баня ще е под

ходящо и изгодно от финансова гледна точка, какъв цвят ( какви плочки за баня ) ще преобладава и какво ще е разпределението в помещението. Къде точно ще бъде ваната, мивката и тоалетната, къде ще се разположат поставки, закачалки и всички онези дребни подробности, заради които може да се удължи времето, в което банята ще бъде неизползваема – дори да имате залепени плочки за баня, другите неща ако липсват все тая.

Един доста успешен трик за по-бързо приключване на ремонта е той да се направи през зим ата. По това време майсторите са свободни и имат по-малко обекти за лепене на плочки за баня. Никога не оставяйте майстора сам, а наблюдавайте постоянно процеса на работа. Ако го оставите без надзор, рискувате той да работи без много да се престарава и после ще сте принудени да гледате криво залепени плочки всеки ден. Определете ширината на фугите – когато лепят плочки за баня на майсторите им е много лесно да оставят широки фуги. Колкото са по-широки фугите между плочките, толкова повече се замърсяват и създават големи проблеми при почистване впоследствие.

Плочките за баня са с доста различни цени, размери и форми. Има квадратни, има правоъгълни, има бордюри с елементи и цели пана от фаянс. Покупка на най-скъпите плочки за баня е оправдана само ако качеството наистина отговаря на цената. Все пак, плочките са само една малка част от обзавеждането на банята. Ще се купуват още много неща освен очевидните плочки за баня – бойлер, вана или душ кабина, тоалетна, мивка…Така че, ремонтът на банята трябва да се прави с разум ( да вземем плочки за баня по нашия джоб ), за да не излезе двойно по-скъп от предвиденото.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/bathroom-super.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/bathroom-super-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Въпреки малките си размери, една баня може да “глътне” доста солидна сума при ремонт – плочки за баня, смесители, санитария. Понякога се оказва, че банята има нужда от най-много труд, време и пари, за да придобие желания вид и функционалност. Вниманието, което се обръща на това незначително на пръв...