Предимства и недостатъци на виниловия под

При избора на подова настилка, купувачите винаги се ръководят от критерии като практичност и дълготрайност. Към съвременните винилови настилки все още се подхожда като към нискобюджетно решение с ниско качество и кратък експлоатационен живот, което е грешка. Плоскостите от винил вече са не само изключително красиви, но и устойчиви на голямо натоварване и с дълъг живот.

В следващите редове ще изтъкнем както предимствата, така и недостатъците на покритията от поливинилхлорид, за да ви помогнем да направите правилен избор на такъв тип настилка. Ако според вас плюсовете надделяват, можете да закупите висококачествен винилов под на изгодна цена от онлайн магазин Декорат.

Какво представляват подовете от винил?

Съвременните технологии ни позволяват да подобрим качеството на подовите настилки и да предложим разнообразни варианти, съчетаващи предимствата на масивната дървесина и практичността на ламината. Съставът на виниловите покрития е комбинация от естествени суровини (кварц) и синтетични полимери.

Структурата на виниловия панел има различен брой слоеве в зависимост от марката, но следните се считат за стандартни:

  • Полиуретанов защитен слой – служи за защита от външни влияния, въздействието на химикали, влага, падащи остри предмети. Колкото по-дебел е, толкова по-висока е степента на устойчивост на износване;
  • Безцветно покритие на повърхността – предотвратява образуването на петна, предпазва от проникване на мръсотия и оцветяващи вещества дълбоко във винила;
  • Декоративен слой – имитира естествени материали – дърво, камък и др;
  • Основен слой от PVC – осигурява здравината на материала. Съставът на плочата може да включва фибростъкло или кварцови частици. Добавят се пластификатори, за да придадат еднородност на настилката;
  • Балансиращ слой от фибростъкло – укрепва винила, прави го устойчив на деформация.

Базовият слой от ПВЦ е необходим за стабилизиране на настилката. Той минимизира вибрациите и пружинирането на пода под краката, осигурява добра звукоизолация. Подовете, покрити с винилова настилка, са тихи при ходене с обувки. Изолират се и външните шумове. Според начина на инсталиране, PVC подовете биват сглобяеми и самозалепващи.

Плюсове на винила

Категорично можем да обобщим, че виниловият под има много повече предимства отколкото недостатъци. Преди всичко това е синтетичен материал, тоест 100% водоустойчив. С такова покритие можете да създадете чудесен дървесен декор, без да се страхувате, че подът ще се раздуе и изгние от евентуални течове и намокряне. Дори ламинатът отстъпва по този показател.

Единственото, от което настилката се страхува, е проникването на вода във фугите между плочите. Влагата може да причини разграждане на основата. Изключително важно е внимателно да се обработват фугите в помещения, където е възможен контакт на пода с вода. Специален плюс на виниловия под е, че не се плъзга, дори ако е мокър. Той би бил отлично решение за жилища с деца или възрастни хора.

Подовите плоскости от винил са отлична термоизолация. Те служат като бариера между студения под и най-горната повърхност.  Винилът е устойчив на температурни промени и е подходящ за полагане в неотопляеми помещения. Често такъв под се използва на балкони. На повърхността на винила се създава неблагоприятна среда за размножаване на патогенни микроорганизми. Винилът е идеален за хора с астма и алергии.

Недостатъци на виниловите настилки

Основният минус на виниловите подове е нуждата от подготовка на основата. За да инсталирате винила, който е доста тънък по структура (около 2-5 мм), основата трябва да е идеално равна и гладка. Дори малки грапавини могат да причинят сериозни щети на покритието – повреди и драскотини.

Плоскостите са застрашени и от химическа пигментация. Въпреки че винилът е устойчив на петна, той може да промени цвета си. Подобен недостатък на виниловия под се среща при продуктите на недобросъвестни производители. Виниловите панели са горим материал, което е съществен недостатък. Изгарянето на самия материал не е най-лошото нещо. Когато е изложен на високи температури, винилът се превръща в източник на токсични емисии.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2023/02/pod-vinil.pnghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2023/02/pod-vinil-300x300.pngdilyanrankЗа дома
При избора на подова настилка, купувачите винаги се ръководят от критерии като практичност и дълготрайност. Към съвременните винилови настилки все още се подхожда като към нискобюджетно решение с ниско качество и кратък експлоатационен живот, което е грешка. Плоскостите от винил вече са не само изключително красиви, но и устойчиви...