мълниезащитаМълниезащитата е една от основите на това да направите своя дом сигурно и безопасно място. Нищо не е по-силно от природата и когато става дума за нещо толкова опасно като мълниите е нелепо да оставяме всичко на произвола на съдбата. Мислите си, че вашият дом е защитен от мълнии? Добре, но преди това се уверете, че това наистина е така за да се избегнат неприятни ситуации.

Кои сгради се нуждаят от изграждане на мълниезащита?

Няма сграда, която да не се нуждае от мълниезащита. Причината е, че природата е непредвидима и няма конструкция, която да е защитена. Независимо дали става въпрос за миниатюрна къщичка на село или за голяма жилищна или офис сграда в града, рискът от мълнии по време на гръмотевична буря винаги съществува. За да бъде сградата 100% обезопасена, необходимо е да се изгради добре премислена система за защита от мълнии.

Застрашени ли са и ниските сгради от мълнии по време на гръмотевична буря?

Абсолютно да. Както вече споменахме, всички сгради са изложени на риск по време на гръмотевична буря. Разбира се, ако в близост има високи сгради рискът за ниските сгради наоколо намалява, но все пак не изчезва напълно, ето защо не бива да се разчита на мълниезащитата, която имат единствено разположените наоколо по-високи сгради. Както споменахме обаче, по-високите конструкции винаги са подложени на по-висок риск от мълнии, но понякога природата е непредсказуема.

Само сградите ли трябва да се защитят от мълнии?

Интересно е да се отбележи, че сградите не са единствените, които се нуждаят от надеждна защита против мълнии. Всяка по-висока конструкция може да бъде ударена от гръм. Голямо внимание следва да отделим на дърветата. Добре е ако имате високи дървета в двора, които стърчат над всичко наоколо да ги обезопасите с мълниезащитна система. Както знаете, много често високите дървета стават жертви на мълнии по време на гръмотевична буря, така че е добре да бъдат взети мерки предварително.

Всяка мълниезащитна система ли е ефикасна?

Всяка мълниезащитна система може да бъде ефикасна, стига да е изградена съобразно законите на физиката. Необходимо е на покрива на сградата да бъдат разположени достатъчен брой метални елементи, които трябва да отговарят на определени условия по отношение на своята големина и форма.

Те трябва да бъдат разположени достатъчно близо един до друг за да защитят цялата покривна конструкция. След това тези метални елементи трябва да бъдат скачени по съответния начин с подходящи за целта кабели, които да са покрити с дебела изолация. Тази система трябва да отвежда попадналата върху гръмоотвода мълния дълбоко под земята.

Важно е да се отбележи, че дори и един малък детайл да не е изработен както трябва, въпросната система за мълниезащита няма да функционира правилно, а понякога зле работещата мълниезащита може да е по-опасна дори и от липсващата такава.

Редно ли е сами да се погрижим за защитата от мълнии у дома?

Не е редно да разчитате на собствените си умения когато става дума за изграждане на надеждна мълниезащита. Това е нещо много сериозно, което трябва да оставите на професионалистите. Много хора се опитват да направят това на свои извънградски вили и селски имоти без да са сигурни какво точно вършат и това е изключително опасно. Задължително оставете това на фирмите, които са специализирани в мълниезащитата.

Какви могат да бъдат последиците от липсата на ефикасна мълниезащита?

Ако върху сграда с не добре изградена мълниезащита или липсваща такава падне мълния по време на гръмотевична буря последствията могат да са просто катастрофални. В някои случаи може да рухне целия таван или най-малкото част от него. В други случаи падат стени или може дори да се подпали или да изгори цялата сграда.

Ако пък има мълниезащита, която не функционира правилно, последиците могат да са непредвидими. Така например ако кабелите, които отвеждат мълнията под земята не са с подходящите качества, това може да доведе до изгаряне на стената и дори до частични разрушения. Най-тежкото, което може да се случи в един дом ако той не е надеждно обезопасен срещу мълнии е да пострада човек или дори да се стигне до фатален изход.

Кога риска от мълнии е най-висок?

Обикновено инцидентите с мълнии се случват през летните месеци от годината в периода от май до септември, защото гръмотевичните бури се случват типично през този сезон от годината. Разбира се, няма гаранция, че подобно нещо не може да стане и през останалата част от годината, но все пак риска е значително по-малък.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2016/02/malnia-1024x507.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2016/02/malnia-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Мълниезащитата е една от основите на това да направите своя дом сигурно и безопасно място. Нищо не е по-силно от природата и когато става дума за нещо толкова опасно като мълниите е нелепо да оставяме всичко на произвола на съдбата. Мислите си, че вашият дом е защитен от мълнии?...