Хидроизолация на балкон или терасаХидроизолация на балкон може да звучи като нещо ненужно, но това може да Ви спести много проблеми в бъдеще – течове, замръзване, поява на мухъл. Тук ще разберете стъпка по стъпка как да извършите подобен ремонт и нужен ли Ви е изобщо.

Подготовка

Преди да предприемете каквото и да е, почистете балкона или терасата си от всичко – саксии, маси, печки и каквото още държите там. След това огледайте добре за пукнатини, щети, размествания. Това са първите признаци за повишена влажност. Веднъж намери ли пукнатина, влагата прониква в плочата, откъдето може да нанесе много поражения, да разяде цимента и, ако има, лепило за плочки, да предизвика счупвания и други щети. Зимно време насъбрала се вода се разширява и води до нови цепнатини, още влага и още мухъл.

Най-важната стъпка при огледа е да разберете дали използваните материали имат хидроизолационни свойства и дали при строежа терасата е направена така, че да позволи отичането на водата. Така ще разберете дали просто ще лепите плочки или ще трябва да започнете всичко отначало.

Как да избегнете течове

Винаги обръщайте внимание на вида фугираща паста и материала, от който са направени плочките. Друго, което трябва да проверите, е връзката между балкона и терасата. Там обичайно има праг. Правилото е прагът или самият под на стаята да е по-висок с 2-3 см. Това не се прави само по естетически причини, но и за да не се стича дъждовната вода вътре в къщата.

В определени случаи можете да използвате ъглови метални профили и кантове. За по-голяма защита потърсете хидроизолационни ленти и покрития. Идеалното покритие за тераса или балкон трябва да е гъвкаво, но много издръжливо, например, течна полиуретанова хидроизолация. Можете да я нанесете с валяк или с четка. Когато изсъхне, течността ще се превърне в мембрана, която не пропуска влага и издържа на ниски температури. Този метод е подходящ, ако имате бетонна плоча и не желаете да я облицовате с плочки. Можете да използвате течността и за покриви.

Друго решение на проблема е да сложите плочки. Сред специалистите се водят дебати кои плочки са най-добри за открити пространства. По принцип, почти всички плочки са устойчиви на вода, но само някои могат да издържат на външни условия. Най-подходящи за плочките от естествен камък, но те могат да прибавят излишна тежест към терасата. От друга страна, по-важно е какво лепило за плочки използвате и дали фугиращата паста има изолационни свойства. Препоръчително е лепилото за плочки да е на прахова основа, а фугиращата паста да е специално създадена за открити пространства, независимо дали терасата Ви е остъклена.

http://stroej.com/wp-content/uploads/2019/10/hidorizolacia-terasa.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2019/10/hidorizolacia-terasa-300x300.jpgdilyanrankХидроизолация
Хидроизолация на балкон може да звучи като нещо ненужно, но това може да Ви спести много проблеми в бъдеще – течове, замръзване, поява на мухъл. Тук ще разберете стъпка по стъпка как да извършите подобен ремонт и нужен ли Ви е изобщо. Подготовка Преди да предприемете каквото и да е, почистете...