Хидроизолацията на покрива е задължителен етап от строежа или ремонта на дома. Тя защитава сградата и в същото време осигурява комфорт на хората, които я обитават.  Да се направи изисква време, специфични знания, умения и разбира се – висококачествени материали и технологии. Фирми като Priority Buildings разполагат с всичко нужно за професионалното полагане на покривна хидроизолация.  У нас, обаче, не са малко хората, които си задават въпроси от рода на: „Нужна ли ми е, в действителност,  хидроизолация на покрива?” или поне – „Може ли да си я направя сам?”

Защо е необходимо да хидроизолирате покрива?

Хидроизолацията не е приумица на новото поколение строители, а надежден начин за осигуряване защита и на покрива, и на сградата под него. Без нея, топлоизолационните материали, които се използват в ремонта и строителството,  ще попият влагата. Това ще компрометира качествата им и ще стане причина за допълнителни проблеми:

Създава се риск от корозия – дървените греди на рамката на покрива започват да гният, а металните плоскости ръждясват. Веднага след това се появяват течовете, което бавно, но сигурно руши целостта на сградата и здравето на обитателите ѝ. Казано още по ясно: Ако не се направи качествена хидроизолация, експлоатационният живот на покрива се съкращава почти 3 пъти.  

Хидроизолацията на покрива е и скрита печалба 

Въпреки времето и парите, които коства, всеки собственик трябва да гледа на хидроизолацията като инвестиция, която скоро ще се изплати, защото:

Тя намалява топлинните загуби – Нагрятият въздух се издига и излиза през покрива, което не е добре през студените месеци. Подходящият материал забавя процеса и намалява отделянето на топлинна енергия. Това означава – комфорт у дома и ниски сметки. През лятото е обратното- изолацията пречи на преноса на топлина, което подобрява микроклимата и не възниква остра нужда от охлаждане на помещенията.

Успоредно с това материалите, използвани за строеж на сградата, са защитени от конденз, който би се появил при контакта на студения покрив и топлия въздух от помещенията.  Липсата на кондез пречи на появата на пукнатини, гъбички и мухъл, което е в полза за здравето на обитателите и целостта на сградата.

Не на последно място хидроизолацията на покрива разширява полезната площ на дома. Подпокривните помещения стават удобни за обитаване. Те могат да се преустроят и да се превърнат в допълнителни стаи или дори – студиа.

Как се прави хидроизолация на покрива?

Този тип работа се извърша в процес на изграждането на нов покрив. Ако основите на стария са здрави, покритието може да поставите и сами. Хидроизолационните материали са различни  по състав и  се избират според особеностите на покрива. Те трябва да са водоустойчиви, плътни и здрави на опън, за да издържат монтажните работи, натрупаните валежи и силни ветрове. Материалите трябва да са устойчиви и на УВ-лъчения и големи температурни разлики. За да не възниква риск от пожари, покритията трябва да са и незапалими.

Как се прави хидроизолация на покрива?

ко собственикът реши да постави сам хидроизолацията си,  трябва да избере такъв материал, който не е с по-малък от експлоатационния живот от покривното покритие, обявен от производителя. В противен случай, до няколко години ще се окаже в неизгодната ситуация да подменя хидроизолационен материал, без да демонтира завършващия слой на покрива.

Видове хидроизолационни материали

У нас  има строителни хипермаркети, които могат да задоволят изискванията на всеки тип клиенти по отношение на хидроизолационните материали. Там могат да се намерят покрития от различни ценови категории, състави и методи на закрепване. Ако се познават особеностите им, това ще удължи максимално експлоатационния им живот. Ако собственикът реши да поставя сам хидроизолация на покрива си, може да използва:

  1. Филми – тънки полиетиленови със средна плътност и здравина. Продават се на рула и на достъпна цена. Проблемът е, че са с ниска УВ устойчивост, лесно се късат, което означава и не висока надеждност.
  2. Мембрани- те са подобрената версия на филмовите покрития. Те не само са по-здрави и устойчиви, но и имат съвсем мънички отвори, през които влагата не минава, но въздухът се движи. Мембраните са по-скъпи, но са чудесен избор за покриви с метални и битумни керемиди.
  3. Течна хидроизолация.  Тя се използва най-вече за покриви на жилищни блокове и кооперации. При тях основата на покрива е от бетон и за да се изолира от влага, се нуждае от такъв тип покритие. Има няколко подвида: битумна, полимерна или битумно-полимерна мастика. Нанася се лесно с помощта на валяк, четка или спрей. Задържа добре влага и  не създава условия за образуване на плесени.

Видове хидроизолационни материали

Как се монтират хидроизолационните материали?

За да е истински качествена хидроизолацията на покрива, не е нужно само да се избере подходящото покритие. Необходимо е и да се закрепи правилно. Това става по следните начини:

Механично. Това е най-популярният метод за монтиране на хидроизолация, в който се използват крепежни елементи, малки пирони или строителен телбод. Фиксирането е добро, но има сериозен риск от разкъсване на покритието. 

Лепене. За да не се допусне нарушаване целостта на хидроизолацията, се използва закрепване с  лепила или самозалепващ се слой.

Недостатъци на „направи си сам” хидроизолацията

Да, хидроизолацията е от дейностите, които могат да се извършат и с основни майсторски умения.  В същото време рискът да се наложи скъп ремонт на ремонта е голям! Ако собственикът има повече от базови знания на строител, монтажът няма да е проблем. При изграждането на хидроизолация обаче,  всеки пропуск има  негативни последици още през първата година. Много по-разумно (и икономично – в перспектива!), е да се остави настрана пестеливостта и да се намери професионален екип, който да свърши работата.

Как да си направим сами хидроизолация на покрива?

Опитните работници наистина имат  решение за проблем с хидроизолацията. Те познават особеностите на всеки тип покрив и знаят отлично кой тип материал ще им свърши най-добра работа. Могат да се справят със сложни проекти, защото имат опит и модерна техника, познават тънкостите на монтиране или полагане на покритието. Работят качествено и с минимален риск от инциденти.  Това не само съкращава процеса, но и осигурява спокойствие на клиентите, защото в офертите на този тип фирми е включена гаранция и поддръжка, без допълнителни разходи.

Ако собственикът се изкушава от мисълта да си направи сам хидроизолация, трябва да оцени добре рентабилността на избора си в дългосрочен план. Въпреки че няма да даде пари за монтажна дейност, неправилното прилагане или използването на неподходящи материали може да доведе до неадекватна защита и необходимост от скъпи ремонти. 

http://stroej.com/wp-content/uploads/2024/03/roof-waterproofing01-1024x758.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2024/03/roof-waterproofing01-300x300.jpgdilyanrankХидроизолация
Хидроизолацията на покрива е задължителен етап от строежа или ремонта на дома. Тя защитава сградата и в същото време осигурява комфорт на хората, които я обитават.  Да се направи изисква време, специфични знания, умения и разбира се - висококачествени материали и технологии. Фирми като Priority Buildings разполагат с всичко...