preustroistvoВеднага, след като дойде демокрацията много собственици на еднотипни жилища стартираха промени и преустройства, така че домовете им да придобият по-добра визия. Разбира се, малко хора се възползваха от услугите на строителен инженер или архитект, който да им обясни, коя стена може да бъде пробита и коя не. Много хора са на мнение, че ако направят една дупка в някоя от стените, за да сложат преходна врата, то това няма да повлияе негативно на блока и донякъде имат право. Ясно е, че блока няма да падне, но така се губи устойчивостта му при земни трусове например.

От тук идва и съществения проблем, а именно, когато няколко домакинства решат да направят преустройство на жилището си, без да съгласуват тези техни стъпки с професионалист и архитект. От голяма важност е да сте запознати кои са носещите стени във вашия дом. В същия момент само архитект може да ви каже къде е най-добре да направите вашата преходна врата, свод или да избиете дадена стена. Даже само, за да разширите входните врати вие имате задължението да потърсите мнениие на специалист, който да ви посъветва как да действате.

Считайте, че ако няколко жилища в един панелен блок претърпят преустройство, без да се съобразят с това кои са носещите стени, то при едно силно земетресение може да има и фатални инциденти. Съществува реална опасност панелите да се разместят и стените да се напукат. Може би тук трябва да кажем, че панелните блокове се смятат за по-устойчиви на земетресения, отколкото тухлените постройки.

В днешно време консултацията с архитект е просто задължителна. Вие трябва да знаете, че нямате право да направите вашата баня над спалното помещение на съседа ви, защото така той може да претърпи наводнения и други неприятни аварии. Има много такива случаи, които често завършват със съд и големи разправии. Същото важи и за преустройството на стаята в кухня, което пак трябва да се обсъди с професионалист.

 

dilyanrankРемонт на домапанелни блокове,преустройство на дома,преходна врата
Веднага, след като дойде демокрацията много собственици на еднотипни жилища стартираха промени и преустройства, така че домовете им да придобият по-добра визия. Разбира се, малко хора се възползваха от услугите на строителен инженер или архитект, който да им обясни, коя стена може да бъде пробита и коя не. Много...