Преди да пребоядисаме метален покрив, повърхността му трябва внимателно да се почисти от ръжда, стара боя или друг вид естествено наслоени с времето нечистотии. При този неизбежен етап от ремонт на покриви изградени предимно от метал най-често се използват метални четки и в съвремието разнообразни химични средства. От изключителна важност е съблюдаването на елементарни мерки за безопасност, като най-важните от тях са – работете с гумени ръкавици и защитни очила. Последната фаза от ремонт на покриви от този тип, т.е. боядисването, е добре да бъде започвана едва след като основата ви е напълно почистена и изсъхнала.

Друг проблем, заради който често се налага да се прави ремонт на покриви изградени от метал е, че покривните конструкции ръждясват не само от външната страна, но и от вътрешната, т.е. от страната на тавана (таванското помещение). Ръждавина от вътрешната страна най-често се забелязва между подпорните тавански греди. Местата от покривните елементи, които се намират (лежат) на гредите не ръждясват, тъй като са защитени от дървесината. Самата ръжда, която е и причина за неизбежния ремонт на покриви от този тип се появява заради топлия въздух, който прониква в таванското помещение от по-долните стаи.

Практиката показва, че най-често ръждясалите места се намират именно между гредите, но не са редки и случаите когато ръжда се появява и под покривните греди. За да се предпази покривът от допълнителното натоварване, възникващо по отслабените заради ръждата места, поразените места трябва да се почистят с твърда четка, след което да се боядисат поне веднъж, а още по-добре два пъти.

При ремонт на покриви направени от метални конструкции с наложително боядисване е добре да покриете металната плоскост с няколко слоя боя. Първия път боята трябва да е по-течна, като е препоръчително гъстотата да се увеличава с всеки последвал слой наложена боя. По-течната боя по-добре се нанася на покривните плоскости, прониквайки във всички пори.

От 5 до 7 денонощия след като първият слой боя е бил нанесен, ремонтираният покрив се боядисва повторно. Ако решите да боядисвате трети път, препоръчителният времеви диапазон между нанасянето на втория и третия слой е 8 – 10 дни.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/Roof-Painting.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/Roof-Painting-300x300.jpgdilyanrankРемонт на покриви
Преди да пребоядисаме метален покрив, повърхността му трябва внимателно да се почисти от ръжда, стара боя или друг вид естествено наслоени с времето нечистотии. При този неизбежен етап от ремонт на покриви изградени предимно от метал най-често се използват метални четки и в съвремието разнообразни химични средства. От изключителна...