басейниАко не сте сред щастливците, в близост до къщите и вилите на които е разположено езерце с чиста вода или тече бистра и плитка рекичка, но въпреки това много ви се ще да има къде да се потопите по време на юлските и августовските жеги, тогава за вас има само един вариант – да си построите басейн в двора.

Трябва веднага да уточним няколко неща – може веднага да се обзаведете с басейн, като си купите сглобяем или надуваем такъв. Но това е несолидно и нетрайно. Ако искате да оставите басейна, заедно с къщата, на следващите поколения, единственото решение е – изграждане на бетонен басейн. И ще едно уточнение – басейна не е просто заровена яма в двора, чиито стени са залети с бетон. Нещата са по-сложни. Бетонният басейн е сложно инженерно съоръжение и не е добър вариант да опитвате да го направите “със собствени ръце”.

Като се започне от проучването на почвата и терена, където ще се разполага басейна и се стигне до оборудването и химическата поддръжка на вече готовия басейн – на всеки етап са нужни специализирани знания и умения, затова по-разумно е да оставите изграждането поддръжката на басейна си в ръцете на професионалисти.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните грешки при строителството на бетонни басейни. Фактически, малко по-горе вече стана дума за една базова грешка – опитът да се построи и поддържа басейн от хора, които нямат опит или имат твърде малък опит в изграждането и поддръжката на басейни. Останалите чести грешки при изграждането на басейни са следните:

Недостатъчни разговори с клиента. Преди самото начало на проектирането трябва да се извърши изследване на терена, но специалистите съветват и още нещо – поговорете надълго и нашироко с поръчителите на басейна, с тези, които ще го ползват. Понякога се случва клиентите да искат семеен басейн с 3 метра максимална дълбочина и 1,50 метра минимална, но в процеса на разговора се оказва, че никой от семейството не умее да плува, а освен това басейна ще се ползва от деца под 12 годишна възраст.

Става ясно, че дълбочина от 3 метра за подобен басейн е не само напълно неуместна, но е също и опасна дълбочина. Препоръчително е в подобни случаи максималната дълбочина на басейна да не надхвърля 1,60 метра, а минималната да бъде 1 метър.

Опит да се превърне дадено помещение с друго предназначение в басейн. Има случаи, които собствениците на дадена къща решават, че няма да използват мазето като склад и затова могат спокойно да го превърна в басейн. Помещението изглежда подходящо по размери, а пода и стените са от бетон – следователно, смятат собствениците, трябва само да се облицова помещението на мазето с плочки – и басейна е готов.

Трябва ясно да заявим, че технологиите на строителство на къщите и на басейните съществено се различават и обикновено мазетата, които са превърнати в басейни, започват да текат въпреки всички взети мерки, тъй като по стените неизбежно има микро-процеп – те не пречат ако помещението се ползва за мазе или склад, но са фатални за пълно с вода помещение. Ако желаете басейн от https://mebelizavseki.bg/градина/басейни, не опитвайте да пригодите за целта помещения, които имат друго предназначение.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2019/07/basein.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2019/07/basein-300x300.jpgdilyanrankСтроителство
Ако не сте сред щастливците, в близост до къщите и вилите на които е разположено езерце с чиста вода или тече бистра и плитка рекичка, но въпреки това много ви се ще да има къде да се потопите по време на юлските и августовските жеги, тогава за вас има...