Хибриден инвертор за фотоволтаична система

Енергията, получена от соларните панели, се преобразува в постоянен ток (DC) с ниско напрежение. Но, както вероятно знаете, домакинските уреди работят с променлив ток (AC). За осъществяване на преноса на електроенергия между соларната система и крайните консумиращи устройства, в домашната електрозахранваща система е включен хибриден инвертор. Какво представлява и как работи, ще разгледаме в следващите редове.

Как работи хибридният соларен инвертор?

Инверторът е преобразувател на напрежение. Първоначално, той трансформира постоянен ток в променлив, след което увеличава напрежението до желаното ниво (220 или 380 волта). Този подход се нарича двойна трансформация. Без двойно преобразуване електричеството, получено от соларните панели, е безполезно – домакинските уреди не работят на постоянен ток. Инверторите Afore са едни от най-добрите преобразуватели, предлагани на родния пазар.

Следователно веригата за захранване, която включва алтернативни източници на енергия, задължително включва преобразувател и контролер на заряда. Задачата на последния е да контролира нивото на зареждане на батерията и да ограничи подаването на електроенергия, ако е заредена. Така батерията е защитена от претоварване и служи по-дълго.

Кое е основното свойството на контролера Хибрид?

Хибридният преобразувател елиминира нуждата от допълнителна инсталация на контролер – тази функционалност вече е внедрена в схемата му. Въпросното устройство всъщност се състои от два компонента – инвертор и контролер. Хибридният инвертор се различава от автономния и мрежовия по това, че може да бъде свързан паралелно към централната мрежа и PV модулите – работата на едната система не прекъсва другата.

С помощта на инвертора собственикът на системата може да реализира комбинирано захранване от конвенционални и алтернативни източници на енергия. Инверторът получава електричество както от външната мрежа, така и от соларния модул. Излишната енергия от слънчевия модул отива към батериите, а когато са пълни, тя се изпраща към външната електрическа мрежа – контролерът на заряда отговаря за това.

Плюсовете и минусите на преобразувателите с вграден контролер са следните:

Предимства:

  • възможност за паралелна работа в системи с различни напрежения;
  • контрол на изходното напрежение – можете да превключвате между линейно и фазово;
  • тиха работа; екологичност – устройството не отделя вредни вещества по време на работа;
  • лекота на инсталиране – вграденият контролер за зареждане елиминира необходимостта от инсталиране на друго устройство;
  • компактност – тялото на повечето модели е не по-голямо от това на модерен климатик.

Недостатъци:

  • задължително захранване от външна електромрежа. Ако в него няма напрежение, преобразувателят няма да работи изключително на алтернативен източник на енергия;
  • пълното разреждане на батериите ще доведе до повреда на цялата електрическа система;
  • повредата на отделен контролер или преобразувател принуждава собственика да смени цялото устройство, а това е скъпо.

Някои производители оборудват своите хибридни инвертори с допълнителни функции, които улесняват работата с устройството. Сред тях са функциите: избор на приоритетна мрежа; изчисляване на произведената и предадена в мрежата електроенергия; удобно управление с помощта на микропроцесор (китайския Prosolar); връзка с компютър чрез Wi-Fi за управление и контрол на работата.

Най-важният критерий при избора на хибриден соларен инвертор е неговата ефективност. Тя трябва да бъде поне 95%, защото ефективността на соларната система в различни часове на деня и при облачно време зависи пряко от инвертора. Инверторите Hybrid на Afore са с 98% ефективност.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2022/07/hibriden-invertor.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2022/07/hibriden-invertor-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Енергията, получена от соларните панели, се преобразува в постоянен ток (DC) с ниско напрежение. Но, както вероятно знаете, домакинските уреди работят с променлив ток (AC). За осъществяване на преноса на електроенергия между соларната система и крайните консумиращи устройства, в домашната електрозахранваща система е включен хибриден инвертор. Какво представлява и...