panelkiЕдва ли има блок, в който да не живее поне един човек, който се отнася към жилището си безотговорно. Не само към своя апартамент, но и към общите части и имуществото на останалите. За съжаление, както всички други сгради и блоковете стареят и идва момент, в който се нуждаят от саниране. Този капитален ремонт не може да се осъществи без участието на всички живеещи в него. За щастие, законът дава възможност да се вземат решения от общото събрание на съсобствениците, дори и част от тях да не са съгласни. Така хората, които искат да подобрят условията за живот в сградата, имат възможност да го направят.

Панелните блокове още по времето на своето създаване бяха сиви и безлични, а днес, години след построяването им те изглеждат още по-зле. Сиви, олющени фасади, мрачни стълбища без светлина и потрошени асансьори, в които човек влиза със страх. Това са рушащи се сгради, които имат нужда от спешно саниране, за да станат безопасни за живот. Повечето хора, съсобственици в блокове, не разполагат с лични средства за този капитален ремонт, затова търсят финансиране от различни европейски програми.

Възможността за намаляване на финансовата тежест върху живеещите в блоковете позволява саниране на по-голям брой опасни сгради. Въпреки това се чуват много мнения на хора, които считат, че няма нужда панелките да се санират, защото са построени достатъчно здраво. Това, за съжаление, въобще не е така. Вярно е, че панелната технология позволява да се строи бързо, но не и качествено. Хубавото на блоковете е, че те са гъвкави и при земетресение имат по-голям шанс да останат цели. Това обаче няма да се случи ако връзките между панелите са слаби.

Междупанелните връзки корозират с годините и силата им отслабва. Ако заварките са нови и качествени, то блокът може да издържи до земетресение с голям магнитуд. Затова обитателите на блокове трябва да потърсят възможности за саниране и то колкото може по-скоро. В днешно време има много фирми, които предлагат тази услуга, но ги проучете внимателно – не всички ще извършат работата качествено. По времето, когато са изграждани блоковете, заварките на връзките между панелите са правени от работници, сред които е имало и не особено опитни. Затова в един блок може да има много добри заварки, но и много лоши, които отдавна са загубили силата си. Така блокът се крепи на тези връзки, които са били направени качествено, а там, където са некачествените съществува риск от срутване на стени.

Всички хора се страхуват от природните бедствия, особено от земетресенията. Когато земята започне да се тресе, като филм през главите ни минават всички пукнатини, които сме забелязали в мазетата и по стените на сградата, в която живеем. Затова, преди още да е настъпил такъв критичен момент, трябва да се погрижим за укрепването на домовете си. В един голям блок всички хора живеят заедно и зависят един от друг, колкото и да не им се ще. В последните десет години масово се преустройват жилища, мазета се превръщат в магазини и се правят реконструкции, които не са съгласувани с архитект и са напълно незаконни. Всички разрушени колони създават потенциална опасност блоковете да се срутят при земетресение или дори и без него. Затова когато започне саниране на панелен блок, първо се прави обстоен оглед на състоянието му от компетентни архитекти, за да може да се укрепят критичните участъци по време на санирането.

dilyanrankТоплоизолацияблокове,етажна собственост,саниране
Едва ли има блок, в който да не живее поне един човек, който се отнася към жилището си безотговорно. Не само към своя апартамент, но и към общите части и имуществото на останалите. За съжаление, както всички други сгради и блоковете стареят и идва момент, в който се нуждаят...