наторяване с торЗа да виреят пълноценно нашите растения, то те се нуждаят от всички, необходими им за правилното съществуване, съставки. Налага се използването на подобрители, поради недостига на важни хранителни елементи в почвата. Тя е основната среда, в която се развиват и живеят растителните видове. В случай, че не може да предложи необходимите за цветята и зеленчуците ни, вещества, то градинарите използват течни торове.

Течни торове – приложение

За да се опитаме да разнищим ползата на тези подобрители за почва, то първо трябва да натрупаме необходимите знания, относно същността им. Накратко, това е специално разработен микс от основните хранителни елементи, които се съдържат в средата за растения. Това са ензими, соли и най-вече минерали – фосфор, желязо, манган, калций, калий и много други.

Основното при тях е, че продавани по веригите специализирани магазини, те са дозирани абсолютно точно и стриктно, с цел да бъдат максимално полезни за нашите любимци. Освен това, познатите ни вече, течни торове, съдържат всички необходими за отглеждането им, вещества. Те са правилно пригодени за всеки етап от развитието на растителните видове – покълване, растеж, цъфтеж.

Не само подпомагат бързото им развитие, но и позволяват да се сдобиват със здрави и стабилни листа, корени, стебла и цветове. Добре е предварително да знаем през коя фаза какви хранителни добавки са нужни, за да подхранваме пълноценно нашите любимци, без да ги лишаваме от жизненоважни минерали, соли и ензими.

Разнообразните видове тор

Подхранвате на почвата се осъществява с употребата на два различни вида торове – органични и изкуствени. В много от случаите е добре те да бъдат комбинирани. Под органични можем да разглеждаме тези, които биват с изцяло натурален произход – оборска тор, тор от изгнила листна маса, продукт от някой видове птици и много други. Химични са всички, които биват синтетично създадени.

Те безспорно подобряват и укрепват развитието на всички видове растения – цветя, плодове, зеленчуци, зърнени култури и други, но паралелно с това оказват вредното си влияние върху хората и животните. И двата типа торове – органични и изкуствени, се прилагат най-лесно чрез водата за поливане. Произхождайки от това си приложение, те действат и най-бързо.

Най-широко употребявани течни торове са амониев анхидрид и течен азотен тор. Изключително разпространени са азотните, които биват използвани в цял свят. Те намират своето широко приложение, поради благоприятното действие, което оказват. В течна форма се използват и сложни торове, като сунспензии с добавка на калиев хлорид.

Обикновено те се разделят на две основни групи, а това са: разтвори и суспензионни. Към звеното на разтворите принадлежат: бистри, безцветни и прозрачни течности без утайка. Към втората категория спадат наситените мътни разтвори, които съдържат частици активно вещество. Най-разпространени видове са: амонячна вода, амониев анхидрид, амониев полисфат и течен азотен тор.

За какво служат те на нашите растения?

Най-общо казано, това са добавки, които допълват почвата с всички онези липсващи и хранителни вещества, необходими за правилното отглеждане и функциониране на нашите растителни видове. Добрата грижа на градинарите, спрямо своите любимци, е огледало на продукта, с който следва да се сдобият като отплата.

В този ред на мисли следва да отбележим, че торовете стимулират растежа. Този вид стимуланти позволяват по-бързото и интензивно израстване на културите, което е изключително важно за професионалните производители. Освен това, подпомагат фазата на цъфтеж. Колкото по-рано започне тя, толкова по-скоро ще се превърнем в собственици на плода. Колкото по-обилен е той, толкова по-голямо количество продукт ще получим.

Грижите, по отношение на растенията, са строго специфични. За да отглежда добре своите култури, всеки един градинар се нуждае от богат опит, натрупан с годините. И въпреки това, той има нужда от специални добавки, наречени течни торове, които даряват почвата с липсващите и хранителни вещества – минерали, соли и други.

http://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/techni-torove.jpghttp://stroej.com/wp-content/uploads/2016/05/techni-torove.jpgdilyanrankЗа дома
За да виреят пълноценно нашите растения, то те се нуждаят от всички, необходими им за правилното съществуване, съставки. Налага се използването на подобрители, поради недостига на важни хранителни елементи в почвата. Тя е основната среда, в която се развиват и живеят растителните видове. В случай, че не може да...