евтини осветителни телаКогато стане въпрос за евтини осветителни тела, обикновено се сещаме за няколко групи осветители. Сред тях определено не са тежките масивни полилеи от ковано желязо и матирано стъкло. Не са дори LED източниците на светлина, макар че в дългосрочен план, те са наистина супер икономично решение.

Ако бюджетът ви е твърде скромен, това не означава, че трябва да оставите голи крушки да висят от тавана и стените. Важно е само да имате ясна концепция от какво осветление се нуждаят отделните помещения в дома ви – силно, меко, концентрирано или равномерно разпределено по всички повърхности.

Реализирането на готовата концепция не би трябвало да ви затрудни, ако знаете кои са евтините осветителни тела и как да ги използвате, за да постигнете същия ефект, който бихте постигнали със супер луксозни осветители. От значение е да знаете и в кои магазини телата се предлагат на по-ниска цена, без да става и дума за по-ниско качество.

Осветителите, които по начало приемаме за по-евтини са:

  • Лампиони, настолни и стоящи лампи;
  • Луминисцентни лампи – тип пура;
  • Пендели;
  • Аплици и плафони.

Лампите са изключително евтин вариант за осветление на различните жилищни стаи. Те не само се предлагат на по-ниска цена, отколкото други осветители, но и спестяват нуждата от специално изградена за осветлението ел инсталация. Предлагат се с кабел и щепсел, и се включват директно в контакта.

Лампионите и лампите тип настолните обаче не могат да осветят така ефективно едно просторно пространство, както би могъл да го направи само един полилей. Дори да се използва голям брой от тях, светлината им ще осветява силно един скромен участък от стаята. В останалата част ще се обособят по-тъмни зони, а в срещуположната страна ще се образуват сенки.

Пенделът е един много добър заместител на полилея. Той също е висящо от тавана тяло, и следователно светлината му осветява почти равномерно и стените и хоризонталните повърхности – под, плотове, маси и т.н. Казваме „почти равномерно”, защото ширината на отвора на тялото определя в каква степен светлината ще се разпръсква встрани.

Луминисцентните лампи тип пура са изключително евтини осветителни тела, макар LED телата от въпросната разновидност да предлагат по-качествено и икономично светене. Те, за жалост не могат да се използват безразборно. По начало пурите са класическо офис осветление, което подсказва, че не са съвместими с един по-елегантен жилищен интериор.

Пурата е чудесно решение за осветяване на функционалната зона умивалник – огледало в банята, както и прекрасен вариант за кухненския плот и зоната над кухненската мивка. Ако средствата ви не достигат, за да си направите мега луксозна система с LED лунички над работните плотове, бар или кухненския остров, луминисцентната лампа е добър първоначален избор.

Аплиците и плафоните са източници на мека дифузна (разсеяна) светлина. Предимство, освен че са евтини, е и възможността произволно да се монтират и на таван и на стена. За да бъдат захранени е нужен кабел от ел инсталацията, като със свързването им не може да се справи всеки.

Добре е всички видове евтини осветителни тела, с изключение на подвижните лампи, които се включват в контакта, да се монтират и свързват към електрическата мрежа от електротехник. Така, в случай че сте закупили некачествен уред, подлъгани от символичната му цена, грешката ще бъде навреме констатирана и коригирана.

https://stroej.com/wp-content/uploads/2019/03/evtini-osvetitelni-tela.jpghttps://stroej.com/wp-content/uploads/2019/03/evtini-osvetitelni-tela-300x300.jpgdilyanrankЗа дома
Когато стане въпрос за евтини осветителни тела, обикновено се сещаме за няколко групи осветители. Сред тях определено не са тежките масивни полилеи от ковано желязо и матирано стъкло. Не са дори LED източниците на светлина, макар че в дългосрочен план, те са наистина супер икономично решение. Ако бюджетът ви е...