sanirane-2Санирането на сгради е процес, при който се укрепва цялата сграда след щателна проверка на всички носещи елементи. Когато панелните блокове са били изграждани, работния процес почти винаги е бил на принципа да се преизпълнят задачите за петилетката – „Пет за четири!“. Това е довеждало до бързане, за да може да се предават повече завършени обекти в по-кратък срок. За съжаление, този начин на работа е оставил след себе си редица проблеми за обитателите на тези сгради. Това не се отнася само за панелките, а и за частните кооперации и къщи. При тях строителния процес се е осъществявал от самоуки майстори, които буквално са си „оставили ръцете“, както казва народа.

Да оставим настрана козметичните проблеми, като криви стени, тавани и подове, макар че те много осезателно напомнят за себе си, когато се опитаме да подредим мебелите в помещенията или пък това, че някои сгради са толкова „паянтови“, че стъклата на витрините дрънчат, когато се стъпва по пода. Истинските проблеми са общи за всички сгради и са скрити дълбоко под мазилката. Такива са некачествени заварки, неуплътнени фуги, нарушени конструктивни елементи на сградата.

Когато се извърши качествено саниране на стара сграда, нейният живот се удължава и тя става здрава като току-що построена. Специално за панелните блокове, първо се оглеждат връзките между панелите. Проверяват се заварките една по една, като се поправят повредените. Запълват се фугите със специална смес за фугиране, което предотвратява навлизането на вода. Качественото запълване на фугите с подходящ материал е много важна стъпка. От това зависи здравината не само на обновените заварки между панелите, но и на цялата сграда, защото по този начин ще се ограничи навлизането на влага в стените.

След като са поправени всички дефекти по конструкцията на сградата, действията по санирането ѝ продължават с ремонт или цялостна подмяна на ел. инсталацията, за да се се пригоди към нарасналото енергийно потребление в последните години. Следва оглед и ремонт на ВиК мрежата. Старите, изгнили тръби се подменят с нови, значително по-устойчиви и дълготрайни. Доброто саниране включва и цялостна подмяна на дограмата, с което се предприема първата стъпка към подобряване на енергийната ефективност на сградата. Панелните блокове няма да са добре санирани, ако не се подмени хидроизолацията на покрива. Следва и топлоизолация и боядисване на стените, след което сградата придобива напълно нова визия.

Всички тези действия обновяват старите блокове до неузнаваемост както външно, така и вътрешно. Укрепените връзки между панелите удължават периода на експлоатация на блоковете, като следващият ремонт може да е след няколко поколения, ако санирането е извършено качествено. Това се отнася за всички видове стари сгради – след укрепване на конструкцията на сградата, тя може да служи на собствениците си години наред, което е много по-евтино от събаряне и предприемане на ново строителство върху изчистения парцел.

Топлоизолацията на сградите повишава енергийната ефективност, което рефлектира веднага върху сметките за ток – те се снижават значително. Затова вложените в саниране средства не са пари, хвърлени на вятъра, а една инвестиция, която ще носи ползи и на следващите поколения. Ползите от санирането, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, определено си заслужават цената, която е в пъти по-малка от тази за построяване, закупуване или наемане на ново жилище.

dilyanrankТоплоизолацияенергийна ефективност,саниране,топлоизолация
Санирането на сгради е процес, при който се укрепва цялата сграда след щателна проверка на всички носещи елементи. Когато панелните блокове са били изграждани, работния процес почти винаги е бил на принципа да се преизпълнят задачите за петилетката – „Пет за четири!“. Това е довеждало до бързане, за да...