sanirane1Всеки ден, прибирайки се вкъщи, хилядите хора, които живеят в панелни блокове, се сблъскват с проблемите на сградата си. Благодарение на въведения Закон за етажната собственост всички сгради вече са длъжни да имат домоуправител. Това води до по-добра организация на живота в блоковете, а сега най-наболелият проблем е необходимостта от саниране. Това не търпи отлагане и хората, живеещи в блокове, сформират сдружения на собствениците, за да могат да кандидатстват за заеми и финансиране.

Саниране на сгради, чийто срок на годност изтича скоро, е процедура, която не може да се избегне. В случай, че живеещите в блока не могат да съберат средства за саниране, то те трябва рано или късно да се изнесат от опасната сграда. На много хора не им се вярва, че жилищата, в които живеят, с времето стават опасни за обитаване. За съжаление, това е факт, който може лесно да бъде доказан – само трябва да се разкрият няколко междупанелни връзки и ще се види истината.

Със стартирането на саниране на панелен блок може да се предприемат множество действия, които да направят живота в него по-комфортен. Санирането не е само укрепване на междупанелните връзки. Да, с това се започва, но се продължава с уплътняване на фугите, цялостна смяна на дограмата и ремонт на покрива. Покривите на блоковете са направени така, че между тях има въздушна възглавница, предназначена за да пази горните етажи от наводнения. С годините тези пространства се превърнаха в гълъбарници. Това е чудесно за природата, обаче за обитателите на блоковете, особено за последните етажи е кошмар, свързан с миризми, паразити, шум и мръсотия.

Този проблем се решава с премахване това празно пространство и надстрояване на един или два етажа. Продажбата на тези допълнителни етажи е възможност за допълнително финансиране на процедурите по саниране. Покривите на блоковете, които няма да се надстрояват, също подлежат на обработка. Полага се хидроизолация и се ремонтират комините. Съвременните хидроизолации са много издръжливи и живеещите в блока няма да имат проблеми след това минимум десет години.

Накрая следва външната изолация. Тя не е задължителна, но ако се направи заедно с другите дейности по саниране, излиза много по-евтино. Фирмите, които извършват саниране на сгради, правят много големи отстъпки, когато обемът на работата е голям. Не забравяйге обаче, че изборът на фирма за саниране е важна стъпка от процедурата и не трябва да се претупва. Проучете внимателно всяка фирма, която предлага услугата, а същото потърсете и в интернет, защото много фирми вече имат свои интернет страници. Външната изолация намалява много сметките за електроенергия. Заедно с топлоизолиращата дограма, енергията, ползвана от домакинствата, намалява чувствително. Накрая остава да се ремонтира асансьора. Почти всички стари асансьори имат нужда от сериозен ремонт и обновяване на кабината и електронните табла. При саниране на сгради, този етап е неизбежен, тъй като това е предпоставка за аварии, които могат да навредят на здравето на живеещите в сградата.

dilyanrankТоплоизолациявъншна изолация,саниране,топлоизолация
Всеки ден, прибирайки се вкъщи, хилядите хора, които живеят в панелни блокове, се сблъскват с проблемите на сградата си. Благодарение на въведения Закон за етажната собственост всички сгради вече са длъжни да имат домоуправител. Това води до по-добра организация на живота в блоковете, а сега най-наболелият проблем е необходимостта...